Logo Naam

Laatste nieuws

Links

www.streekproduct.be

Kempense zwarte pensen

Foto Kempense zwarte pensen
Behaald: 16/03/2010
Label: label streekproduct

Geschiedenis

Deze pens bestaat reeds eeuwenlang naar aanleiding van thuisslachting van varkens. Ten einde in de arme Kempen niets te laten verloren gaan, werden ook de eetbare "afvalproducten" (bloed- kop- longen) veredeld. Dit werd vroeger door de huisslager zelf gedaan. Daarna kwam het stilaan in het lokale commerciële circuit terecht. Zo is mijn vader met de Kempense pens in zijn beenhouwerij in 1930 begonnen. In 1958 ben ikzelf als beenhouwer afgestudeerd aan de beenhouwersschool in de Pothoekstraat te Antwerpen. Daarna heb ik de zaak samen met mijn vader verder gezet. Omdat wij een private slachterij hadden, slachten wij iedere week 4 tot 5 varkens. Tot 1964 hebben wij zo verder gewerkt om dan naar het slachthuis te gaan omdat de vergunning voor het privaat slachten vervallen was. In 1985 is mijn zoon mee in de zaak gestapt en tot op heden maken wij iedere week nog om en bij de 120 kg pensen.

Verband met de streek

Het is een gerecht eigen aan de Kempen, omdat de arme zandgrond er zich minder leende tot de (vlees)runderteelt. Dientengevolge had bijna ieder gezin in de Kempen één of meerdere varkens die vooral met keukenafval werden vetgemest. Omdat wij op de buiten woonden waren wij ook de slachters aan huis wat betekent dat wij de varkens bij de mensen thuis gingen slachten.

Met of zonder ajuin werd door de gezinnen zelf beslist. Van het varken werd echter niets weggegooid. De longen, de bloedsteek, wangen en kop, alles werd gebruikt. Andere kruiden dan piment werden niet toegevoegd omdat dit het pensenkruid bij uitstek is. In de kempen spreekt men van (zwarte) pensen of bloedworst. Hier worden meer zwarte pensen gegeten dan witte. De witte zijn eigenlijk afkomstig van Luik of van Antwerpen. De witte pensen zijn daarom ook niet zo bekend in onze streken.

Jef Janssens

Op de site streekproduct.be vindt u meer info over Kempense zwarte pensen