Logo Naam

Laatste nieuws

Links

www.streekproduct.be

Vlaams vet spek

Foto Vlaams vet spek
Behaald: 29/01/2013
Label: label streekproduct

Geschiedenis

Bestaat reeds eeuwenlang naar aanleiding van thuisslachting van varkens. Dit werd vroeger door de huisslager zelf gedaan. Zo is mijn vader in 1930 ook begonnen. Mijn vader heeft de stiel geleerd uit het Vakboek van Victor Vinck (voor runds ?en varkensbeenhouwers). Victor Vinck was de stichter van de Vakschool van de Antwerpse Varkensbeenhouwersbond. In 1958 ben ik zelf als beenhouwer afgestudeerd aan de beenhouwersschool in de Pothoekstraat te Antwerpen. Daarna heb ik de zaak samen met mijn vader verdergezet. Omdat wij toen een private slachterij hadden, slachten wij iedere week 4 tot 5 varkens. Het heeft ons altijd geïnteresseerd om het spek op de best mogelijke manier te zouten om zo tot het uiteindelijke Vette Spek te komen. Tot 1964 hebben wij zo verder gewerkt om dan naar het slachthuis te gaan omdat de vergunning voor het privaat slachten vervallen was. In 1985 is mijn zoon mee in de zaak gestapt. Vandaag zijn wij bekend op de markten omwille van ons vette spek. Nu halen wij onze verse buiken spek op het slachthuis waar ze gesorteerd worden op de dikte van de buiken en de vastheid van het vet. Wij gaan steeds op zoek naar vet spek wat wij hier thuis uitbenen, kantsnijden en droogzouten.

Verband met de streek

Het is een gerecht eigen aan de Kempen, omdat de arme zandgrond er zich minder leende tot de (vlees)runderteelt. Dientengevolge had bijna ieder gezin in de Kempen één of meerdere varkens die vooral met keukenafval werden vetgemest. Omdat wij op de buiten woonden waren wij ook de slachters aan huis wat betekend dat wij de varkens bij de mensen thuis gingen slachten.